Linnekleppen – Ørje

Hva gjør man en skjærtorsdag når det verken er trav på Momarken eller mulighet til å ta en svensketur. Jo, da går man gjennom Fjella fra Linnekleppen til Ørje.
Skjønt de tre glade vandrere starta selvfølgelig på parkeringsplassen nede ved riksvei 124, og da er det drøye 3,5 kilometer til toppen. Branntårnet på Linnekleppen ble bygga i 1908 , og skal etter sigende være eneste bemannede branntårn i Nord-Europa, men denne dagen var vi der helt alene.
Vi så verken folk eller fe før vi kom til Tiuren og Berget, der vi kom over både bil og sau. Siden fulgte vi veien helt til Klemma, men ingen kan vi sikkerhet si når vi kom inn på Halsveien eller den gamle kløvveien mellom Ørje og Halden,. Fra Klemma følger den blåmerka stien Halsveien, bortsett fra at blåstien nå går øst for Holmetjern, mens Halsveien opprinnelig gikk vest for Holmetjern.
Vi stoppa ikke opp ved Kjelda, for de fleste av myntene som lå der ble gravd opp av Jens Frøne i 1903. På Universitetet I Oslo er det registrert og fortografert 228 mynter, de fleste i sølv med den eldste fra 1645 og den yngste fra 1809.I følge Universitetet er myntene returnert til eier, men faktum er at ingen har sett dem siden. Kanskje ligger skatten gjemt et sted I Fjella, slik liket av finneren gjorde etter at han tok sitt eget liv i 1938, og først ble funnet i en hule i 1947.
Like etter Kjelda tok vi imidlertid nistepakka for da var klokka blitt 11.00.
Og så kom folket i strie straumar. Nå var de våkna, og hadde kommet seg ut i koronafri natur.
Vi grøssa litt når vi kom til kastestensrøset der en handelsmann i følge sagnet ble kakka i huet med ei øks og drept av husverten sin, som hadde latt seg friste av en velfødd pengepung som handelsmannen hadde dratt fram når han skulle gjøre opp for seg. Handelsmannen hadde nok ant uråd, og hadde dratt usett av gårde tidlig på morgenen, men ble altså tatt igjen, drept og kasta i det vannet som siden heter Manndrapstjern.
Vi tok også en avstikker til Dansarberget og Signalrøys, for lite ante vi om hvor lang Aarnæssletta er når du har gått 2 mil fra før.
Heldigvis er to av vandrerne godt gift, faktisk så godt at ene kjørte oss til starten, mens den andre hentet sin husbond ved målgang siden hun hadde innbudt til grillparty på hytta.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s