2013 – Albania

Med fly fra Rygge til Korfu i Hellas den 22 juni. Derfra en kort fergetur til Sarande helt sør i Albania.

Albania (albansk: Shqipëri), offisielt Republikken Albania (albansk: Republika e Shqipërisë) er et middelhavslandBalkan-halvøya i Sørøst-Europa. Det grenser til Kosovo i nordøst, Montenegro i nordvest, Makedonia i øst, Hellas i sør, Adriaterhavet i vest og Det joniske hav i sørvest. Albania ligger mindre enn 72 km fra Italia, via Otrantostredet, som er forbindelsen mellom Adriaterhavet og Det joniske hav.

Albania er medlem av FN, NATO, OSSE, Europarådet, WTO, Organisasjonen for islamsk samarbeid, og er en av grunnleggerne av Unionen for Middelhavet. Det har vært åpnet opp for EU-søknader for Albania siden januar 2003, og landet søkte formelt om EU-medlemskap 28. april 2009.[1]

Det området dagens Albania dekker, var tidligere en del av de romerske provinseneDalmatia (det sørlige Illyricum), Makedonia (og da særlig området Epirus Nova), og Moesia. Den moderne republikken Albania oppnådde uavhengighet etter Det osmanske rikes kollaps i Europa, etterfulgt av Balkankrigene.[2] Albania var fyrstedømme, republikk og kongerike, før det i det i 1939, som en del av andre verdenskrig, ble invadert i 1939 av Italia, som var under fascistisk styre, og igjen i 1943 av Nazi-Tyskland i 1943. I 1946 ble landet en kommunistisk folkerepublikk, et styresett etablert og ledet av Enver Hoxha og Arbeidets parti. I 1991 ble landets kommunistiske styresett avviklet, og Republikken Albania ble etablert.

 

Flere bilder ved å klikke her : Korfu-Albania

 

 

 

 

 

 

 

BUTRINT

En halv times kjøring sørover fra Saranda, på en halvøy mellom Korfusundet og Butrintsjøen, finner man oldtidsbyen Butrint – Albanias kanskje aller største turistattraksjon.

Byen ble grunnlagt av Illyrerne og murene rund byen ble oppført i det fjerde århundret f.Kr. Byen ble senere erobret av Julius Cesar og Keiser Augustus koloniserte byen i 167 f.Kr. Det bysantiske riket tilførte så byen 10.000 innbyggere og rikdom.
Fra 1000-tallet og tiden framover kjempet blant annet middelhavsnormannere, angevinere, veneziere og ottomanerne om makten i området, og vi gjør et tidsmessig hopp og ender i middelalderen da det dannet seg en myr i området. Dette førte til at Butrint ble mer eller mindre fraflyttet. Det eneste som var igjen var en beskjeden fiskerlandsby rundt en veneziansk borg.

 

Gjirokastër

Som en av to steder på UNESCOs verdensarvliste i Albania (Butrint er det andre) er Gjirokaster et selvsagt mål for de fleste som besøker Sør-Albania.

Byen er mest kjent for sin spesielle arkitektur og ikke minst berømte personligheter. For både den tidligere kommunistlederen Enhver Hoxha og forfatter Ismail Kadare er født i Gjirokaster. I dag er barndomshjemmet til Hoxha gjort om til etnografisk museum.

Over selve byen troner borgen i sin Ottomanske stil. Vel innenfor murene kan man besøke det nasjonale forsvarsmueet, se på utsikten, kanonene og tylle i seg en forfriskning på “grotte”-puben. På platået ut mot byen kan man også ta en titt på det amerikanske flyet mange hevder er et spionfly som ble tvunget ned i Albania i 1957. Andre igjen mener piloten kun kjørte seg vill i det dårlige været.

Reisen mellom Saranda og Gjirokaster tar mellom 1 1/4 time og 2 timer alt ettersom hvilken type buss eller minibuss du kjører og hvor mange som skal av og på. Det er jevnlige avganger til sent på ettermiddagen. Flest avganger i høysesongen. Prisen er i underkant av 20 kroner og bussen stopper nede på hovedveien i “nye Gjirokaster”.

Flere bilder her : Korfu-Albania

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s