2010 – Mexico

 

MEXIO 2010

Flere bilder ved å klikke her

14 November 2010 ferierer vi 2 uker i Mexico. Flyr først til Amsterdam og så direkte til Cancun sør-øst i Mexico. Der blir vi hentet av fetter Thor og Jeanne Fra Canada. De har en liten casa 11 mil sørover litt før Tulum. Dette er ved en liten landsby Chemuyil. Dette blir utgangspuntet vårt i 2 uker. Strendene ligger i gangavstand fra huset. Vi tok både kortere og lengre turer i distriktet.

Noen Fakta om Mexico:

Nordamerikansk republikk som grenser mot USA i nord og Guatemala og Belize i sørøst. I vest ligger Stillehavet og i øst ligger Mexicogolfen og det Det karibiske hav. Landet har over hundre millioner innbyggere. Rundt 20 millioner av dem bor i og rundt hovedstaden Mexico by. Landets høyeste fjell er vulkanen Pico de Orizaba.
Mexico var åstedet for oppblomstringen av flere høykulturer før den spanske erobringen fra 1519. Aztekerne gjorde sin entré i Mexico-dalen ca. 1300, og grunnla sin hovedstad på ei øy i Texcoco-sjøen i 1326.
Den europeiske erobringen begynte i 1519, da den spanske conquistadoren Hernán Cortés gikk i land det sted som i dag er kjent som Veracruz. I et toårig felttog med ganske små spanske styrker men etter hvert tallrike hjelpestyrker fra anti-aztekiske indianerstammer klarte han å styrte hele det mektige aztekerriket, og i løpet av få år ble hele det sentrale og sørlige Mexico erobret.
.
I 1910 utbrøt Den meksikanske revolusjonen. Den liberale opposisjonsføreren Francisco I. Madero vant overraskende årets presidentvalg, som ble underkjent
I 1913 grep de konservative makten og avsatte Madero, som så ble henrettet. I 1917 ble hovedstaden tatt av opprørerne, og en ny grunnlov som fortsatt gjelder, ble utarbeidet. Revolusjonen kostet sannsynligvis en million liv i Mexico, og var preget av stor brutalitet.

Mexico er oppdelt i 31 delstater (estados) og et føderalt distrikt (Mexicos føderale distrikt), som er hjemsted for hovedstaden Mexico by.
Det finnes to hovedgrupper i landet, nemlig urbefolkningen («indigenas») og mestisene. Det finnes også noen få av ren europeisk avstamning, og både afrikanske og asiatiske innlag forekommer.
Mexico er strengt sekulært, og religion regnes som en privatsak. Dette er en tradisjon som går tilbake til La Reforma på 1860-tallet, da kirkens makthegemoni ble brutt
Mexico er i følge Verdensbanken verdens 12. største økonomi målt i kjøpekraftsparietet, og 13. størst målt nominelt. Landet spiller som sådan en stor rolle i verdensøkonomien.

Få land i verden har et så stort særpreg innen alt fra mat, musikk, dans, folkekunst og folkedrakter. I tillegg setter Mexico sitt preg på populærkultur og kunstgenre som maleri og litteratur.

Dagligkosten i store deler av Mexico er preget av maislomper, tortillas, bønner, frijoles og chilisaus av tomat, chili og løk, salsa. Tamales er maismasse pakket inn i dekkblader fra maiskolber.
Mexico kjennes igjen på musikken. Den mest kjente musikkformen er mariachi fra Jalisco, som er preget av gitar og lett ustemte trompeter, og er blitt et varemerke for meksikansk musikk

 

Som mange andre turister ankom vi (Dan-Ove og Erlend) Cancun med fly direkte fra Amsterdam. Vi gjorde ikke så mye her. Ble hentet på flyplassen av Fetter Thor og Jeanne fra Canada. Reiste derfra sørover. Cancun er kjent for sine strender med flotte farger. Det var ikke veldig folksomt der heller på denne tiden. Litt tidlig kanskje. På veien hjem ble vi overrasket over en voldsom aktivitet med politi og militæret. Fant ut at det skulle være en miljøkonferanse her…

Vi hadde bra vær med temperaturer rundt 25 – 30 grader med høy luftfuktighet. Akkurat passe synes jeg. Vannet hadde om trent samme temperatur 🙂 Det regnet noe et par netter, men det var bare deilig. Himmelen kunne være ganske mørk noen ganger. Da var det faktisk ennå varmere…

  

Ca 11 mil sørover ligger en liten landsby ved navnet Chemuyil. Like ved denne så var det et lite byggefelt med små koselige casa hvor vi skulle bo.

Enkel resturant med god mat.
Mens andre tar seg en siesta 🙂

 

 

I gangavstand fra vår base i Casa hadde vi en strand som ikke var så turistinfisert. Her legger skilpaddene sine egg når den tiden er inne. Området er bevoktet og tilgangen er bare mellom 09.00 og 17.00. Det kostet 10 pesos pr person (5 kr) for å komme inn.

    

 

 

Det ser mørkt ut, men det var varmt nok....

Dette er en ganske stor Cenote ikke så langt fra der vi bodde. Hit kom mange dykkere for å utforske hulene som gikk “uendelig” innover og under jorden og kunne dukke opp til overflaten andre steder. Dette er ferskvann og et godt alternativ på ettermiddagen for å skylle av saltvannet
    
     Det ble mye sand i håret så en tur til den lokale barberer måtte til. Kort ved øra.

 

En dag bestemte vi oss for å reise til et sted som heter Punta Allen. Dette er en liten fiskelandsby. Og også blitt et turistmål for mange. Veien er dårlig og det anbefales å bruke 4WD. Det hadde vi ikke men valgte å gjøre et forsøk. Det viste seg å gå bra, men hastigheten ble rundt 10 km/t i snitt. Så det tok noen timer å komme seg hit. men det gjorde ingenting. Været var fint og det var bare å stoppe når man følte for et bad. Denne halvøya er så smal at du til tider ser vann på begge sider samtidig.

  

Veien var dårlig og farten ble ikke mer en 10 km i timen med denne bilen. En 4WD hadde vært bedre…

 

Punta Allen er et lite sted helt i enden av denne halvøya.

 

Om ettermiddagen tok vi en liten tur opp til et lokalt fyrtårn. Her var det helt greit å klatre over muren og gå opp til toppen hvor det er en flott utsikt over området.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s